![](https://static.wixstatic.com/media/28fd66_a81236aba5ad4626bd9e412b85743ce0~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_552,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/28fd66_a81236aba5ad4626bd9e412b85743ce0~mv2.jpg)
Türkiye ‘de kaç tane Karagöl adı olan göl var? Bilmiyorum sayıca malesef.
İnternette araştırma yapınca gezilecek yerler olarak, Karagöl yazdığınızda Şavşat bunların başında gelir sanıyorum. Şavşat yazdığınızda da, ilk arama satırlarında Karagöl görülür.
İlçe merkezine 25 km uzaklıkta, adını verdiği Karagöl Sahara Milli Parkı içinde yer alır. Şehir merkezinden Artvin Karayolu yönünden ulaşıldığı gibi, Ardahan Karayolu yönünden de ulaşım sağlanabilir iki yol mevcuttur. Yollar yer yer asfalt yer yer stabilizedir. Köy, orman ve mahalle aralarından geçerek seyrine doyamadığınız manzaralar görürsünüz yol boyunca. Fotoğraf için çok uygun güzellikler karşılar sizleri , makinenizi yanınıza almayı unutmayın.
Tabi yollar çok virajlı, kimi yerde daralan yol, çukur, taş, tümsek ve kör noktalar olduğu için hız yapmadan kendi yönünüzden aracı kullanmanızı tavsiye ederim. Böyle virajlarda korna çalarak karşıdan gelen aracı uyarıcı olabilirsiniz. Bu yollarda dikkat önemli olduğu kadar yolu tanımanız da önemli. Bu anlamda yöreyi bilen bir rehberden destek alabilirsiniz. (Mesela ben :) )
Yolda ikide bir durup manzara çekmeniz mümkün, garanti veriyorum :) o yüzden şu kadar sürede varırsınız diyemem. Karagöl alanına yakın giriş kapısında milli parkların araç türü ve araç başına belirlenen ücret alınmakta. Göl giriş alanında otopark mevcut. Etrafı bir kısım araç, bi kısmı yürüyüş yoluyla çevrili gölde piknik, kamp yapmaya, bisiklete binmeye uygun yerler var. Piknik demişken benim fikrim ;bu güzel ortamın keyfini çıkarmak için piknikle zaman harcamak istemem. Göl kenarında yeme içme ve konaklama hizmeti veren tesis bulunmakta. Yemek ihtiyacı oradan giderilebilir (tabi tesise bakım da şart) Mangal ve piknik olayı tamamen doğanın en güzel yerinde çöp dağları ve duman kirliliği yaratmaktan, doğada geçirilen keyfi harcamaktan başka bir işe yaramıyor. Çünkü gelenler için ne kadar önlem alınsa da, bilinçsiz çöp bırakmanın önüne geçilemiyor maalesef. Ben mesela burada yaşıyor olmama rağmen, uzakta bile olsam yemek ihtiyacını şehir merkezi ve yol üzerindeki restoranlardan karşılayıp, gölün tadını yürüyüş yaparak , banklarda oturup manzaraya doyarak, fotoğraf çekerek ve doğayı dinleyerek çıkarmayı tercih ederim her zaman. (Mangal yasaklansa nasıl mutlu olurum anlatamam) Bu benim görüşüm bağışlayın.
Göl, içince kırmızı japon balıkları ve sazanın bir türü ile ziyaretçilere güzel bir görsel sunuyor. Avlanmak yasak. Sandallar ile gezmek mümkün ve ücretli. Artvin ‘de ikinci bir popüler Karagöl olan Borçka Karagöl ‘den farklı. Bitki örtüsü ve ağaç florası, jeolojik ve coğrafi yapı olarak farklılık gösteriyor. Çok karıştırılan ve karşılaştırılan bu iki gölü ona göre değerlendirmek gerekir, bu da ayrı bir anektod. Çünkü fotoğraf için gelen ziyaretçilerin beklentileri farklı olabilir. Örneğin, Borçka Karagöl ‘de yapraklı ağaçlar ve dik yamaçlar varken, Şavşat Karagöl ‘de iğne yapraklı ağaçlar var,fazla dik yamaçlar yok. İkisi de aynı güzellikte ve ayrı zenginlikte yerler.
Şunu da belirtmek isterim, ilk gelecek olanlar için yol bozukluğundan şikayet edebilirsiniz. Şimdiden uyarayım. Aracınızı bu şartlara göre seçip,yoksa bile bu şartlara göre sürmenizde fayda var. Düm düz otoban yolu yok malesef. Bölgede yaşadığım için nerede çukur, nerede kör nokta, nerede taş, nerede uçurum olur biliyorum.
Ne yazık ki bu durumun cillop gibi düzelip, ilerde Uzungöl kaderini yaşamasını da istemiyorum, bu yüzden . Beni anladınız sanıyorum. Ne kadar temiz ve bakir kalırsa bozulmadan, o kadar iyi. Yıllar sonra Uzungöl gibi öncesi ve sonrası fotoğraf paylaşmak nasip olmaz inşallah. Burada, bu hususta görev, yörede yaşayanların olduğu kadar idarecilere de düşüyor.
Karagöl görülüp gerçekten doğru şekilde yaşanası bir yer.
Şavşat ‘tan Sevgilerle…
Aylin Köroğlu
@aylin_koroglu
Comments