KUZEY OVALARI
Kars Dolaylarından
Önceki yazılarımda, Artvin bölgesine nasıl gelinir, yolda sizi neler karşılayacak onlardan bahsetmiştim. Hava yolu ile gelindiği gibi, son yılların popüler ulaşım aracı Doğu Expresi. Sosyal medyada paylaşımları artıp talep de artınca yer bulmakta zorlaşmaya başladı. Çok iyi takip etmek gerekiyor boş kalan yerleri. Siteden vagonlarla ilgili detaylar mevcut. Yataklı vagonlar özellikle konsept yapıp fotoğraf çekimi için kullanılıyor, gün boyu yolculukta uyumanın haricinde. Oldukça renkli görseller var. Tabi gün boyunca seyahat olduğu için geçtiğiniz güzergah sayısı fazla ve birbirinden güzel. Kars ‘a vardığınızda konaklama için çeşitli alternatifler mevcut. Popüler olunca da işletmeler talebi karşılamak için yeni yerler açıp ve güzelleştirilmiş mekanlar oluşturuyorlar. Kayak için Sarıkamış, atla gezi için Çıldır Gölü ve tarihi Ören yeri Ani Harabeleri, Kars Kalesi bölgenin başta gelen önemli turizm yerlerine dönüşmüş durumda. Eski Mimari yapıların hakim olduğu restoran ve oteller bölgenin misafirlerine özel Kafkas danslarını ve bölgenin meşhur kaz etini sunuyor. Yine son zamanlarda ise revaçta olan Boğatepe Peynir müzesi Kars Boğatepe Köyünde. Gurmelerin, şeflerin, özellikle merak edenlerin uğrak yeri olmuş durumda. Pek çok çeşit peynir ve yapılışı. Meşhur Kars Gravyeri buralardan geliyor.
Daha önce de bahsettiğim gibi bölge kendine has güzelliklere sahip. Ardahan Kars ovası yaylalar, köyler, yerel yaşamdan bozulmamış kültürel dokulara ve bunu yaşatmaya çalışan insanları barındırıyor. Ne zaman oralara doğru yola çıksam beni şaşırtan detaylar çıkıyor karşıma, iklim bile sürprizlerle dolu.
Bu yazımı böyle bir anı ile bitirmek istiyorum, umarım gözünüzde canlandırabilirim. Biraz uzun gelebilir. Ama neticede sohbet etmiyor muyuz birazda.
İki yıl önce bir Temmuz günü öğleden sonra saat 16" sularında Ardahan 'a doğru yola çıkmışız.Düğüne gidiyoruz. Şavşat günlük güneşlik. Sahara Dağını inişe geçip ovaya inerken, ovanın üzerini kaplamıştı kara bulutlar. Bi karanlığa doğru gidiyoruz, aklımızda bizi nasıl bir hava bekliyor soruları, bilmiyoruz. Film karesi gibi. Hani o ürkütücü hortum 🌪 sahneleri olurya o hesap. Hava patladı patlayacak. Peki bu ışık bu parlaklık nerden geliyor, sırtımızın yönünde Şavşat tarafından vuruyor güneş ışığı, dağlık alandan düz araziye indiğiniz anda bıçakla kesilmiş gibi farklı. Aynı gökyüzünün iki yakası. Tabi ova dümdüz yeşil ve çiçek olunca ışık ve gökyüzü çok kontrast oluşturdu ki korkutucu olduğu kadar da nefis . Ama o iki hava akımın arasında nasıl rüzgar var anlatamam. Beni savuruyor neredeyse. E buldum çekecem fotoğraf, böyle havayı ışığı ilk defa görüyorum. Rüzgara mukavemet göstererek tam kadrajı ayarlamışım baktım yanımdan bir traktör geçmesin mi, hem biraz eski hem de kırmızı, istesen denk getiremezsin.Photoshop zaten yok çünkü uzmanı değilim🙈 🍀 . Ama bide bunun dönüşü vardı . Kapkara bulut, ne olacağı belli değil, sel su yağmur kıyamet. Hele Sahara da yakalanırsan Allah muhafaza. Şükür. Sadece bir yağmur ile geçiştirdi. O hava olayı korkusundan geriye fotoğraflar anı olarak kaldı. Bizim yaşadığımız coğrafyadan farklı olarak bu düz ovanın, o klasik Windows masaüstü fotoğrafından çok daha güzel karelerle dolu olduğu ve her ayrı köşenin, köyün hikayesinin güzelliğinin olduğu. Fotoğrafın ve fotoğraf için sahaya çıkınca gördüklerimiz hele. Bahar ve yaz mevsimi arasındaki renkli çiçek tarlalarını anlatamam, sarı, pembe, mor, kırmızı. Halı gibi. İnanın insan kendinden geçiyor. En azından benim için öyle 🍀
.
.
Sevgilerle
Aylin Köroğlu
@aylin_koroglu
Comentarios